KLANTENSERVICE +31(0)85-7735355

Test elektrische vouwfietsen door de ANWB

Elektrische vouwfietsen zijn handig, modern en leveren veel extra fietsplezier. Waterkampioen heeft 10 elektrische vouwfietsen getest.

Elektrische vouwfiets is voor iedereen

Trapondersteuning op een fiets klinkt een beetje als een rollator om te kunnen lopen. Zoiets dat je alleen maar koopt als het echt niet anders meer kan. Ik zou zeggen: probeer zo’n elektrische vouwfiets maar eens, wedden dat je verkocht bent. Omdat de specifieke en dure onderdelen als motor en accu steeds betaalbaarder worden, neemt het aanbod elektrische vouwfietsen fietsen hard toe. Er zijn echt tientallen elektrische vouwfietsen te koop van goedkoop tot duur.

Trapondersteuning bij de elektrische vouwfiets

‘Elektrische vouwfiets’ is de term die je steeds meer tegenkomt, omdat dat hipper klinkt dan ‘fiets met trapondersteuning’. Toch klopt de laatste term beter: de fiets ondersteunt het trappen als een soort stuurbekrachtiging. Wat er niet helemaal aan klopt, is dat de huidige motoren en accu’s zo sterk zijn dat ze je op een vlakke weg probleemloos kunnen voortbewegen zonder dat je zelf trapt. Maar dat mag volgens de wet niet. Zodra de elektrische vouwfiets je volledig elektrisch kan voortbewegen zonder dat je zelf trapt, is het volgens de wet een snorfiets of brommer.

Het leuke is wel dat als je ook maar een heel klein beetje je trappers in de rondte laat gaan, de elektrische vouw fiets denkt dat hij moet ondersteunen en dus de motor aanzet. Het effect is dan dat je alsnog volledig elektrisch wordt voortbewogen zonder dat het je ook maar een greintje inspanning kost. Dit lukt overigens niet tegen een forse wind in of bergje. Omdat een elektrische vouwfiets per definitie niet echt bedoeld is om hele lange afstanden mee te fietsen is de actieradius van alle elektrische vouwfietsen meer dan voldoende. Bij normaal gebruik haal je zomaar veertig kilometer.

Elektrische vouwfietsen: gelijk en toch zo verschillend

Met een gevarieerd gezelschap aan testers bekeken we alle elektrische vouwfietsen uitgebreid en hebben we de elektrische vouwfietsen uiteraard stevig aan de tand gevoeld. Opvallend genoeg zijn de verschillen tussen een elektrische vouwfiets die opgestoken duimen krijgt en een die niet bevalt vaak maar klein. Een ogenschijnlijk zelfde elektrische vouwfiets voor een ongeveer zelfde bedrag kan een totaal ander oordeel krijgen.