KLANTENSERVICE +31(0)85-7735355

Elektrische fiets: ga altijd voor kwaliteit

Elektrische fiets kopen? Ga altijd voor kwaliteit!

De elektrische fiets is inmiddels aardig ingeburgerd. U ziet ze dan ook niet alleen overal rijden, ze worden ook overal verkocht. Buiten de speciaalzaken en de website van de fabrikant bieden inmiddels ook bouwmarkten en supermarkten ze aan. Ook komen er steeds meer merken bij. De één nog goedkoper dan de andere. Kunt u echt zo goedkoop een elektrische fiets rijden? Of is goedkoop in dat geval duurkoop? We bespreken het in dit blog.

Soms scheelt het wel de helft

Goedkope E-bikes zijn soms wel de helft goedkoper dan een kwaliteitsfiets? Hoe is dit mogelijk? De achterliggende reden is dat zowel de kwaliteit van de onderdelen als de afwerking van de fiets minder is. Dit heeft natuurlijk invloed op de prijs en het rijcomfort. Hierbij springen vooral de mindere kwaliteit van de motor, remmen en de accu in het oog.

Goedkopere motor en sensor

Heeft een fabrikant geprobeerd om te besparen op kwaliteit? Dan is de elektrische fiets vaak uitgerust met een voorwielmotor met rotatiesensor. Deze trekt de fiets vooruit op basis van de wielrotaties. Behalve dat dit even wennen is, weet de motor dan ook niet hoeveel arbeid u zelf moet leveren om bijvoorbeeld een heuvel op te rijden. Hier kan hij zijn ondersteuning dus ook niet op aanpassen. De kwalitatief betere middenmotor kan dit wel, dankzij een krachtsensor die meet hoeveel kracht u op de pedalen moet zetten.

Hydraulische remmen?

Een ander punt waarop u de kwaliteit van de fiets goed kunt beoordelen zijn de remmen. Met een E-bike kunt u een behoorlijke snelheid halen. Goede remmen zijn daarom een must voor uw veiligheid en die van anderen. Goedkope fietsen zijn vaak uitgerust met mechanische remmen, terwijl een kwaliteitsfiets met hydraulische velg- of schijfremmen is uitgerust.

Snel uitgefietst met een goedkope accu

De accu is vaak het duurste onderdeel van een elektrische fiets. De consumentenbond heeft onderzocht dat de accu van goedkopere elektrische fietsen tot wel 50% vaker kapot gaat dan die van een kwaliteitsfiets. En dat is alleen nog maar bij fietsen minder dan 4 jaar oud. Daarna wordt dit verschil nog groter.

Verder lopen goedkope accu’s ook sneller leeg. U kunt er dus al lang voor het levenseinde van de rest van de fiets niet zo lang en ver meer mee fietsen dan u graag zou willen. Tenzij u alleen kleine stukjes in en om het huis fietst, maakt dat uw fiets een stuk minder bruikbaar.

Is goedkoop duurkoop?

Of u kiest voor een kwaliteitsfiets of een goedkoper model is een persoonlijke keuze. Bedenk goed dat kosten van een fiets niet ophouden bij de aanschaf. Waar kunt u terecht voor service, onderhoud en garantie wanneer u uw E-bike bij een bouwmarkt of een supermarkt koopt?

Bij de Cool Biking Company raden we iedereen dan ook aan om bij de aanschaf van een elektrische fiets te kiezen voor kwaliteit. Want welke fiets is nu werkelijk de goedkoopste wanneer u de aanschafwaarde deelt door het aantal jaren dat hij dienst kan doen?

Elektrische fiets van goede kwaliteit nodig?

Zoekt u een elektrische fiets van goede kwaliteit, met een stijlvol uiterlijk, waar u jarenlang onbezorgd op rond kunt rijden? Dan zijn onze elektrische fietsen voor u! Bekijk onze collectie online of kom langs in on